گفتیم که ممکن است عملى صحیح باشد ولى مورد قبول قرار نگیرد، مثل جنس بى مشترى. دراحادیث، نماز برخى از افراد را فاقد ارزش و مردود به حساب آورده اند، که به چند نمونه در ادامه مطلباشاره مى شود :
١- بى تفاوت ها
امام صادق علیه السلام فرمود: نماز کسانى که نسبت به برهنگان و آوارگان جامعه بى تفاوتند، قبول نیست. (بحارالانوار، ج ٨٤ ، ص ٢٤٢)
٢- حرام خواران
پیامبر اکرم صلى الله علیه وآله فرمود: نماز حرام خواران، مثل بناى ساختمان بر ریگ است. «الصَّلاةُمَعَ اَآْلِ الْحَرامِ آَالبِناءِ عَلَى الرَّملِ»(بحارالانوار، ج ٨٤ ، ص ٢٥)
٣- بى تعهدان در خانه
رسول خدا صلى الله علیه وآله فرمود: نماز زنى که از درآمد شوهر بهره مند مى شود ولى به مسئولیت الهى خود عمل نمى کند، پذیرفته نیست .(نهج الفصاحه، جمله ٥٤(
٤- تارکان زکات
در قرآن در اکثر موارد، پرداخت زکات را درکنار بر پا داشتن نماز آورده، و در احادیث بسیارى آمده که نماز آنانکه زکاتِ مال خویش را نمى دهند، پذیرفته نمى شود. (بحارالانوار، ج ٨٤ ، ص ٣١)روزى رسول خدا صلى الله علیه وآله وارد مسجد شد و نه نفر را به جرم اینکه زکات نمى دادند، از مسجد بیرون کرد، سپس اقامه نماز نمود. آرى، رابطه با خدا باید در کنار رابطه با محرومان جامعه باشد.
-5 افراد لاابالى
نماز کسى که اهل تقوا نیست، یا رکوع و سجودش را در نماز به طور مطلوب انجام نمى دهد،پذیرفته نیست. (بحارالانوار، ج ٨٤ ، ص ٢٥٣ و ٢٥)
٦- حاقن و حاقب
حاقن و حاقب، یعنى کسى که بول و غائط خود را نگاه مى دارد و بدینوسیله به خود فشار آورده و دچار ضررهاى جسمى مى شود. این کار، علاوه بر زیان براى سلامتى، در نماز هم موجب عدم تمرکز فکر مى شود و حضور قلب را از بین مى برد. امام صادق علیه السلام فرمود: نماز چنین کسانى قبول نمى شود. (محجة البیضاء، ج ١، ص ٣٥)
٧- پیش نماز غیر محبوب
گاهى در مسجدى، ممکن است مردم به پیش نمازى علاقه نداشته باشند و او را قبول نکنند ولى او بخاطر حفظ خود، حاضر نباشد مسجد یا پایگاه خود را رها کند. طبیعى است که چنین موردى، موجب بروز برخورد و خلوت شدن نماز جماعت مى شود. در روایات، نماز جماعت چنین کسانى مردود شمرده شده است. (بحارالانوار، ج ٨٤ ، ص ٣١٧)
ممنون